Er is sprake van een wildgroei van losse identiteitssystemen en ketens, waarbij privacy, betrouwbaarheid en andere waarden telkens opnieuw moeten worden afgewogen en geborgd. De fragmentatie van identiteitssystemen en ketens zorgt tevens voor een gebrek aan interoperabiliteit: culturele, organisatorische, politieke, juridische en economische grenzen belemmeren het delen van data en de identificatie van mensen. Self-sovereign identity is volgens velen de toekomst van digitale identiteit.
Een belangrijk principe van SSI is dat gebruikers zelf bepalen welke gegevens ze delen en met wie. Identity wallets (digitale houders van persoonsgegevens) moeten mensen hierbij gaan helpen. Experts hebben de laatste jaren aandacht voor de principes van SSI, onder andere vanuit privacy-oogpunt.
Naast authenticatie ligt het voor de hand om wallets ook in te zetten om gegevens uit te wisselen over de grenzen van de sectoren heen. Zo zou de onderwijssector kunnen besluiten om informatie (bijvoorbeeld microcredentials) op te slaan in de wallet. De gebruiker kan deze informatie vervolgens beschikbaar stellen aan anderen, bijvoorbeeld potentiële werkgevers. En omgekeerd wordt het mogelijk dat in onze sector gegevens gebruikt worden die door andere partijen aan de wallet van de gebruiker zijn toegevoegd.